Ηλιοφάνεια! Τη λατρεύουμε, αγαπάμε αυτήν την καλοκαιρινή λάμψη και γενικά αγαπάμε ό,τι έχει να κάνει με τον ήλιο, που σημαίνει: χαλάρωση.

Τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας όμως, δεν είναι πάντα τόσο αθώα. Στην πραγματικότητα, η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι η Νο 1 αιτία της γήρανσης του δέρματος, του ανομοιόμορφου χρωματικού τόνου και του καρκίνου του δέρματος.

 

Μήπως σκέφτεστε ότι είστε πολύ νέες για να ανησυχείτε για τον ήλιο και τις αόρατες UVακτίνες του; Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Έχουν διαπιστωθεί σοβαρά δερματικά προβλήματα που προκαλούνται από τη UVακτινοβολία ανάμεσα σε ενήλικους νέους και μεταξύ αυτών είναι και το μελάνωμα, που αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου στις ηλικίες από 25 έως 29 ετών, όπως έχει διαγνωσθεί. Δεν είστε ακόμη σε αυτή την ηλικία; Θα βρεθείτε όμως μία ημέρα και εν τω μεταξύ θα έχετε συλλέξει όλη αυτή τη βλαπτική επίδραση από τη UVακτινοβολία.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους που προκαλεί η καταστρεπτική UV ακτινοβολία με τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές:

• Μην κάνετε ηλιοθεραπεία. Απλά μην το κάνετε. Μην ξαπλώνετε στον ήλιο, ούτε φυσικά σε ένα κρεβάτι μαυρίσματος.

• Να εφαρμόζετε αντιηλιακό δείκτη προστασίας (SPF) κάθε μέρα, ακόμη και τις συννεφιασμένες ή βροχερές μέρες. Η UVακτινοβολία ευθύνεται για τις όποιες βλάβες (και όχι ο ήλιος), η οποία είναι πάντα εκεί, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

• Να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντιηλιακού προϊόντος ξανά και ξανά! Η αντιηλιακή προστασία δεν διαρκεί όλη μέρα και μια καλή ανανέωση ανά 2 ώρες είναι ιδανική, ώστε να έχετε μεγαλύτερη ασφάλεια.

• Όσο αφορά την ποσότητα που χρειάζεται, μια ολόκληρη κουταλιά της σούπας αντιηλιακό (SPF) είναι απαραίτητη για όλο το πρόσωπό σας. Όσον αφορά το σώμα σας, χρησιμοποιήστε περισσότερο.

• Η απολέπιση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας στον ήλιο από 13% έως και 50%, καθιστώντας τη χρήση του αντιηλιακού προϊόντος, απαραίτητη.

• Φορέστε ένα πλατύγυρο καπέλο ή ένα αθλητικό καπέλο, καθώς και γυαλιά ηλίου προκειμένου να προστατεύσετε το πρόσωπό σας, ειδικά το χρονικό διάστημα μεταξύ 10:00 και 16:00.

• Να παρακολουθείτε τις ελιές στο δέρμα σας και να αναφέρετε γρήγορα στο δερματολόγο σας οποιεσδήποτε μεταβολές προκύψουν, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να σας παρέχει μια χαρτογράφηση σπίλων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.