Εφηβική ακμή

Τι συμβαίνει με το δέρμα μου;

Η μετάβαση από την παιδική, στην εφηβική ηλικία και στη συνέχεια στην ενήλικη θα επιφέρει αλλαγές. Η εφηβεία θα προκαλέσει νέες χημικές διεργασίες στο σώμα σας. Ανάλογα με το εάν είστε αγόρι ή κορίτσι, οι ορμόνες αυτές θα επικεντρωθούν σε διαφορετικά μέρη του σώματός σας και θα επηρεάσουν φυσικά το δέρμα σας.

Η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων (λιπαρότητα) διεγείρεται από τα ανδρογόνα. Αυτές οι ορμόνες ενεργούν όπως ένας διακόπτης και αυξάνουν την έκκριση λιπαρότητας και την ανάπτυξη της τριχοφυίας. Επίσης ευθύνονται και για τους παράγοντες που οδηγούν στο πολύ λιπαρό δέρμα και σε ακνεϊκές βλάβες. Τα ανδρογόνα βρίσκονται τόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

                       

Οι πόροι σας (θύλακες) ενδέχεται να μεγαλώσουν, η υφή του δέρματός σας να αλλάξει και ίσως να μην την αισθάνεστε απαλή. Το δέρμα σας να γυαλίζει και να το αισθάνεστε λιπαρό, ενώ τα μάγουλά σας να είναι πιο ευαίσθητα και να δείχνουν ροζ. Με λίγα λόγια, η άλλοτε άψογη επιδερμίδα σας να έχει τώρα εμφανή ακμή, μαύρα στίγματα και κεχρία.

Το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας επίσης ενδέχεται να γίνουν πιο λιπαρά και να αρχίσει να εμφανίζεται τριχοφυία σε νέα σημεία. Και ακόμη δεν έχουμε αναφερθεί στις αλλαγές της διάθεσής σας, την ικανότητα να κοιμάστε όλη μέρα, αλλά και τις σωματικές αλλαγές. Όπως είναι για παράδειγμα στους άνδρες η πιο βαθιά φωνή και μια νέα, υπέροχη μυρωδιά του σώματος!

Όλα τα παραπάνω βέβαια ίσως ακούγονται ιδιαιτέρως τρομακτικά, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αυτά τα ανδρογόνα που τείνουν να είναι παρόντα σε μεγάλες σχετικά ποσότητες κατά τη διάρκεια της εφηβείας, σταθεροποιούνται όταν θα ενηλικιωθείτε. Εννοώντας ότι το λιπαρό δέρμα και οι εξάρσεις θα μειωθούν και θα καθαρίσουν στους περισσότερους ανθρώπους.

Αφήστε μια απάντηση