Μήπως το δέρμα σας, τώρα τελευταία είναι θαμπό, τραχύ ή με ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο; Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές, τις αλλεργίες, τη βλαπτική επίδραση από τον ήλιο, ακόμα και το άγχος – ή θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή απλά μεγαλώνετε. (Μην ανησυχείτε, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους). Ευτυχώς, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό: απολέπιση!

“Χάνουμε αυτή τη «νεανική λάμψη» καθώς μεγαλώνουμε, διότι η φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων,  επιβραδύνεται. Αυτό αναγκάζει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να παραμένουν περισσότερο στην επιφάνεια του δέρματός μας” αναφέρει η Annet King, υπεύθυνη του τμήματος Παγκόσμιας Εκπαίδευσης της dermalogica® και του International Dermal Institute. “Η απολέπιση επιτρέπει στην εσωτερική μας λάμψη να επιστρέψει στην επιφάνεια, αφαιρώντας όλα τα νεκρά κύτταρα που δίνουν θαμπή όψη στην επιδερμίδα, αποκαλύπτοντας παράλληλα το πιο μαλακό και απαλό δέρμα που βρίσκεται από κάτω”.

 

Η απολέπιση βοηθά ακόμη τις στοχευμένες θεραπείες και τα ενυδατικά προϊόντα να διεισδύσουν καλύτερα στο δέρμα: μειώνει τις ακνεïκές βλάβες που προκαλούν συμφόρηση, απαλύνει τα σκληρά σημεία του δέρματος και παρεμποδίζει την εσωτερική ανάπτυξη των τριχών.

 

“Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα αποτελεσματικότερα στάδια φροντίδας που μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας”, αναφέρει η Annet King.

επιλέγοντας το κατάλληλο απολεπιστικό προϊόν

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες απολεπιστικών,με πιο κοινή αυτή που τα χωρίζει σε επαγγελματικά προϊόντα απολέπισης και σε απολεπιστικά που μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του στο σπίτι.

Τα απολεπιστικά της δεύτερης κατηγορίας,(σκεφθείτε τα απολεπιστικά τριβής, τα σφουγγαράκια και τις βούρτσες) είναι σχετικά ήπια, οικονομικά, γρήγορα και εύκολα στη χρήση τους.

Τα περισσότερα από αυτά όπως είναι τα Daily Microfoliant® και MultiVitamin Thermafoliant™,  βασίζονται σε μικροσωματίδια που απομακρύνουν με φυσικό τρόπο τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος. Οι θεραπείες, στις οποίες, παραμένει το προϊόν στο δέρμα, όπως είναι το Daily Resurfacer, τείνουν στην εξομάλυνση του δέρματος με υδροξυοξέα και ένζυμα, τα οποία διαλύουν και αφομοιώνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Τα επαγγελματικά συστήματα απολέπισης όπως είναι το dermalogica® Pro Power Peel,  

συνήθως απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με υψηλής δραστικότητας τοπικά σκευάσματα οξέων και ενζύμων. Τέτοια απολεπιστικά έχουν την τάση να επιφέρουν ισχυρότερα αποτελέσματα μετά από σειρά θεραπειών.

Όσον αφορά την καταλληλότερη μέθοδο απολέπισης για εσάς, αυτή εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματός σας, όπως και από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, το χρόνο αλλά και τα χρήματα που επιθυμείτε να δαπανήσετε.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ευαίσθητο είναι το δέρμα σας, τόσο λιγότερη τριβή και συχνότητα συνεδριών θα χρειάζεται.

 

χρήσιμες συμβουλές

αποφύγετε τα έντονης τριβής μέσα απολέπισης

Αποφύγετε απολεπιστικά μέσα τριβής που φτιάχνονται με ζάχαρη, αλάτι ή ξηρούς καρπούς, καθώς μπορεί να τραυματίσουν και να ερεθίσουν το δέρμα. Εναλλακτικά, αναζητείστε μέσα απολέπισης με Jojoba, Corncob (κόκκους καλαμποκιού), RiceBran (πίτουρο Ρυζιού) ή με μικροσφαιρίδια μέσα σ’ αυτά. Αυτά είναι αρκετά ήπια για το ξηρό, ώριμο, ευαισθητοποιημένο ή γενετικά ευαίσθητο δέρμα. (Εάν έχετε λιπαρό δέρμα αναζητείστε κάποιο μέσο απολέπισης που απορροφά το σμήγμα όπως αυτά που περιέχουν Άργιλους, Καολίνη ή Μπετονίτη).

 

προτιμάτε την πρωινή απολέπιση

Όταν κάνετε απολέπιση στο σπίτι, είναι καλύτερα αυτή να γίνεται πριν την εφαρμογή του ενυδατικού, της αντιγηραντικής θεραπείας, της αντιηλιακής προστασίας ή του μακιγιάζ σας.

[Συμβουλή: Η απολέπιση, ενδέχεται να συμβάλει στη μεγαλύτερη διάρκεια του μακιγιάζ σας].

“Τα προϊόντα που εφαρμόζονται απευθείας  πάνω στο δέρμα μετά την απολέπιση, λειτουργούν αποτελεσματικότερα, διότι το δέρμα έχει ήδη απαλλαχτεί από όλα τα κυτταρικά υπολείμματα”, όπως αναφέρει η Annet King.

 

τα πάντα με μέτρο

Σε οτιδήποτε αφορά την απολέπιση, τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Όσο περισσότερα κάνετε δε σημαίνει ότι είναι και καλύτερα. Η υπερβολική απολέπιση πιθανόν να προκαλέσει αφυδάτωση και να προκαλέσει στο δέρμα ευαισθητοποίηση, ερυθρότητα, πρόωρη γήρανση και  βλάβη από την UVακτινοβολία. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να κάνουν απολέπιση στο δέρμα τους μερικές φορές την εβδομάδα. Εάν επιθυμείτε να κάνετε απολέπιση συχνότερα, χρησιμοποιείστε κάποιο απαλό απολεπιστικό, που έχει σχεδιαστεί για καθημερινή χρήση.