Το πραγματικά ευαίσθητο δέρμα συνήθως είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης, ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται σε άτομα με πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που κατοικούν στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μικρή ποσότητα μελανίνης και στη λεπτή επιδερμίδα των ατόμων αυτών (η επιδερμίδα είναι η εξωτερική επιφάνεια του δέρματος που είναι ορατή).

Το ευαισθητοποιημένο δέρμα, όμως, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής ή χρώματος δέρματος. Το ευαίσθητο και το ευαισθητοποιημένο δέρμα, παρότι έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, όπως κνησμό, φλόγωση, ερυθρότητα, ερύθημα ή τσούξιμο, ωστόσο είναι διαφορετικά, αφού το ευαισθητοποιημένο δέρμα δεν μπορεί να διαγνωστεί διά γυμνού οφθαλμού, καθώς υφίσταται σε βαθύτερα στρώματα. Επιπλέον, το μικροκλίμα ή το περιβάλλον στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι, μέσα στα σπίτια μας, στα αυτοκίνητα, στα γραφεία ή ακόμα και στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, αλλάζει καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι και το επίπεδο ευαισθητοποίησης μπορεί να αλλάζει αντίστοιχα.

Η σωστή διάγνωση, λοιπόν, εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο ή ευαισθητοποιημένο είναι μεγίστης σημασίας για μία αποτελεσματική θεραπεία.

Για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε ειδικό στη φροντίδα του δέρματος, ώστε να σας εξηγήσει τον κύριο λόγο που εμφανίζει ευαισθησία το δέρμα σας.