Όλοι γνωρίζουν την αίσθηση της έλξης προς κάποιον. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται. Ο σφυγμός μας αυξάνεται. Οι παλάμες μας ιδρώνουν. Αλλά σε κάποιους από εμάς, επίσης, τα πρόσωπά μας αποκτούν έντονη ερυθρότητα, θερμότητα – καταστάσεις που δεν βοηθούν τα ειδύλλια! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μήπως είναι σημάδι κάποιου σοβαρότερου προβλήματος; Υπάρχει άραγε τρόπος να θεραπεύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς φροντίδας του δέρματος της dermalogica® και του International Dermal Institute, τα αίτια της ερυθρότητας είναι ποικίλα. Τα περισσότερα σχετίζονται με γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για τα άτομα όμως που έχουν ανοιχτόχρωμο, ευαίσθητο, ευαισθητοποιημένο ή αλλεργικό δέρμα ή αντιμετωπίζουν ροδόχρου ακμή, η ερυθρότητα ίσως αποτελεί ένα συνεχή κίνδυνο. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, η ερυθρότητα μπορεί να ρυθμιστεί από τους ακόλουθους τρόπους ζωής ή αλλαγές στη χρήση προϊόντων:

1. Πετάξτε τα σαπούνια!

Επιλέξτε ένα  απαλό, κρεμώδες, χωρίς σαπωνοποιητικά στοιχεία καθαριστικό, όπως είναι το UltraCalming Cleanser το οποίο θα είναι λιγότερο ερεθιστικό για το δέρμα.

2. Χρησιμοποιείτε σωστά το νερό!

Το εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο δέρμα μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο στη χρήση του νερού, ειδικά του ζεστού. Μην υπερβάλλετε κάνοντας πολλά ντους ή μπάνιο και ζητήστε από τον ειδικό φροντίδας του δέρματόςσας να σας υποδείξει καθαριστικά που αφαιρούνταιμε δροσερό, υγρό βαμβάκι.

3. Αποκτήστε φυσική– αντιηλιακή προστασία

Η καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι πιθανό να ερεθίσει το δέρμα,κάτι που επίσης μπορεί να κάνουν τα προϊόντα με χημικά αντιηλιακά φίλτρα. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν φυσικά – αντιηλιακά φίλτρα, όπως είναι το Διοξείδιο του Τιτανίου ή το Οξείδιο τουΨευδαργύρου με SPF15 ή μεγαλύτερο.

4. Απαλλαγείτε από τις ερεθιστικές ουσίες

Με τη χρήση ή την ανάμιξη διαφόρων προϊόντων που περιέχουν γνωστές ερεθιστικές ουσίες, όπως είναι τα τεχνητά χρώματα, αρώματα και η Λανολίνη, η ερυθρότητα μπορεί να επιδεινωθεί και να γίνει ευαισθησία, έξαψη και ερεθισμός. Να αποφεύγετε επίσης,τον καθαρισμό με βούρτσες απολέπισης ή λούφα.

5. Απαλλαγείτε από τις εξάψεις

Να αποφεύγετε τροφές που είναι γνωστό ότι διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως είναι τα τεχνητά γλυκαντικά ή τα καρυκεύματα, οι ντομάτες και τα γαλακτοκομικά. Όπως επίσης την κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου κρασιού και καφεΐνης. Όλα αυτά αποτελούν διεγερτικούς παράγοντες για την εμφάνιση ερυθρότητας στο δέρμα.

6. Προσφέρετε φυσική προστασία στο δέρμα σας

Χρησιμοποιείστε ενυδατικό με πράσινη, φυσική απόχρωση

[και όχι με τεχνητά χρώματα], μόνο του ή κάτω από το μακιγιάζ και αντιμετωπίστε με τον τρόπο αυτόν την ερυθρότητα.

7. Σβήστε το τσιγάρο σας!

Το κάπνισμα, κατά κάποιο τρόπο, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για το δέρμα από μέσα  προς τα έξω: εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά  συστατικά στο δέρμα, αφού περιορίζει σημαντικά τα αιμοφόρα αγγεία. Και έτσι το δέρμα γίνεται πιο επιρρεπές στην ευαισθητοποίηση.

8. Χαλαρώστε!

Τεχνικές, όπως είναι οι βαθιές αναπνοές και το χαμόγελο βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας, ιδιαίτερα όταν αυτή οφείλεται σε νευρικές αντιδράσεις, όπως είναι η αμηχανία. Να έχετε ακόμη στο μυαλό σας ότι το κοκκίνισμα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Για πολλούς, αποτελεί ένδειξη νεότητας, υγείας και ζωτικότητας, γι’αυτό και οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να το δημιουργήσουν και με τεχνητούς τρόπους, όπως με το μακιγιάζ, με λιωμένα μούρα  ακόμη και με παντζάρια!

δείτε τα προϊόντα της σειράς UltraCalmingTM

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παραπάνω άρθρο δεν έχουν σκοπό σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την ιατρική γνωμάτευση. Η έγκαιρη διάγνωση του ευαίσθητου ή ευαισθητοποιημένου δέρματος είναι σημαντική για τη σωστή θεραπεία του. Συμβουλευτείτε τον ειδικό φροντίδας του δέρματος ή δερματολόγο, ώστε να προσδιορίσετε τα αίτια της ευαισθησίας στο δέρμα σας.