Ξύρισμα

διαφέρει πραγματικά το δέρμα ενός άνδρα απ’ αυτό της γυναίκας;

dermalogica hellas

Εκτός από τις τρίχες του προσώπου, που είναι εμφανείς, υπάρχουν δομικές διαφορές ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο δέρμα. Η έκκριση ανδρογόνου ορμόνης (τεστοστερόνη) προκαλεί μία αύξηση στο πάχος του δέρματος, που εξηγεί για ποιο λόγο το ανδρικό δέρμα είναι 25% πιο παχύ από το γυναικείο. Επιπλέον από το πάχος του δέρματος και η υφή του είναι πιο σκληρή.

Επίσης, διαφέρει το σμήγμα (λιπαρότητα) και η έκκρισή του. Μετά την εφηβεία η έκκριση σμήγματος είναι μεγαλύτερη στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες, γεγονός που οφείλεται στις εκκρίσεις των ανδρογόνων ορμονών και εξηγεί την αιτία που οι άνδρες έχουν πιο έντονη ακμή και για περισσότερο καιρό.

Ανεξαρτήτου ηλικίας, οι άνδρες έχουν επίσης μεγαλύτερη πυκνότητα κολλαγόνου απ’ ότι οι γυναίκες. Επειδή το περιεχόμενο του κολλαγόνου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα σημάδια γήρανσης του δέρματος, συχνά λέμε ότι το γυναικείο δέρμα είναι περίπου 15 χρόνια πιο μεγάλο απ’ ότι το ανδρικό στην ίδια ηλικία. Παρ’ όλα αυτά, οι άνδρες ενδιαφέρονται λιγότερο από τις γυναίκες για την επίδραση που μπορεί να έχει ο ήλιος στο δέρμα τους, οπότε δεν χρησιμοποιούν αντιηλιακά. Και έτσι εξηγείται για ποιο λόγο δεν φαίνεται ιδιαίτερα αυτή η 15ετής διαφορά ηλικίας στο δέρμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί να προσθέσει χρόνια στο ανδρικό δέρμα και ν’ αναιρέσει το προνόμιο της επιβραδυνόμενης φυσιολογικής γήρανσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *