Ξύρισμα

η ανατομία της τρίχας που μεγαλώνει εσωτερικά

η ανατομία της τρίχας

Οι τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά και δημιουργούν την κατάσταση που είναι γνωστή ως ψευδοθυλακίτιδα, εμφανίζονται στο δέρμα όταν η τρίχα κόβεται και μεγαλώνει εκ νέου με λάθος κλίση. Η διαδικασία του ξυρίσματος, με το κόψιμο του στελέχους της τρίχας, ίσως την αναγκάσει να οπισθοχωρήσει πίσω στο θύλακά της ή ακόμα και να την αναγκάσει να αυτοδιπλασιαστεί, εισχωρώντας στο ίδιο θυλάκιο και μεγαλώνοντας προς το εσωτερικό, αντί προς την επιφάνεια. Το στέλεχος της τρίχας μπορεί επίσης να μεγαλώσει και να εισχωρήσει σε άλλο θύλακα. 

Το σώμα αναγνωρίζει την τρίχα που μεγαλώνει εσωτερικά, ως ξένο σώμα (παρόμοιο με αγκίδα), και ενεργοποιεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, προκειμένου να το απομακρύνει, που περιλαμβάνει ερυθρότητα, κνησμό και μερικές φορές οίδημα με πύον.

Προκειμένου να εμποδίσετε τις τρίχες να μεγαλώνουν εσωτερικά, καλό είναι να κάνετε απολέπιση με φυσικά ή χημικά απολεπιστικά προϊόντα, πριν το ξύρισμα. Τα φυσικά απολεπιστικά, που συνήθως περιέχουν μικρόκοκκους πυριτίου, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, προετοιμάζουν την επιφάνεια του δέρματος και ανασηκώνουν τις τρίχες για πιο εύκολο ξύρισμα. Τα χημικά απολεπιστικά, που συνήθως περιέχουν Λακτικό και Σαλικυλικό Οξύ, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, σπρώχνουν τις τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά προς την επιφάνεια του δέρματος, ενώ παράλληλα μαλακώνουν και λειαίνουν το δέρμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *