Γήρανση του δέρματος

τι είναι τα AGEs, ROS και MMPs;

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να καταλαβαίνουν τους πραγματικούς βιοχημικούς μηχανισμούς που συντελούν στη γήρανση του δέρματος με την εμφάνιση των ρυτίδων, των δυσχρωμιών και την έλλειψη σφριγηλότητας του δέρματος. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι γνωστοί ως:

  • Αντιδρώντα μόρια οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS), επίσης γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.
  • Μητρικές μεταλλοπρωτεϊνάσες (Matrix Metalloproteinases, MMPs).
  • Προηγμένα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της γλυκόζης (Advanced Glycation End-products,AGEs)

Τα Αντιδρώντα μόρια οξυγόνου (ROS) είναι ασταθή μόρια οξυγόνου που σχηματίζονται από τις υπεριώδεις ακτίνες και τη ρύπανση. Τα ROS επιτίθενται και αντιδρούν με τα σταθερά μόρια των κυττάρων του δέρματος, προκαλώντας διασταύρωση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης (που είναι η αιτία της εμφάνισης των ρυτίδων), ενώ μειώνεται η ικανότητα ανάπλασης του δέρματος από μόνο του.

Οι Μητρικές μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs), είναι ένζυμα που ενεργοποιούνται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ή από μία φλεγμονή. Τα ένζυμα αυτά οδηγούν στην καταστροφή του κολλαγόνου, ενώ παράλληλα εμποδίζουν το σχηματισμό νέου.

Η γνωστή μας γλυκόζη (σάκχαρο) που παρέχει ενέργεια στα κύτταρά μας, μπορεί επίσης να αντιδράσει με τις πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου και του κολλαγόνου του δέρματος. Αυτή η αντίδραση έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό των Προηγμένων υποπροϊόντων του μεταβολισμού της γλυκόζης (AGEs), τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, το σχηματισμό ρυτίδων, φλεγμονών, την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και την επιτάχυνση της γήρανσης.

Έχοντας κατανοήσει πλέον αυτούς τους μηχανισμούς, οι ειδικοί φροντίδας του δέρματος μπορεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να ελέγξουν τα σημεία γήρανσης του δέρματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *