Σήκωσε το χέρι σου, αν το δέρμα σου έχει γίνει λίγο μμμ… το τελευταίο διάστημα. Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνο εσύ. Μέχρι τώρα είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε να φοράμε μάσκα κάθε μέρα και σίγουρα: δεν είναι το καλύτερο. Αν και είναι εξαιρετικά απαραίτητο, η χρήση μάσκας μπορεί να είναι δυσάρεστη, να δυσκολεύει την αναπνοή και όπως αποδεικνύεται … μπορεί να είναι “σκληρή” με το δέρμα μας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι μάσκες είναι η προστασία μας. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μάσκας προσώπου μαζί με άλλα προληπτικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ασφαλείς εμάς και τους γύρω μας. Σ’ αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το δέρμα μας να προσαρμοστεί καλύτερα, σ’ αυτή τη «νέα κανονικότητα» που για πολλούς από εμάς περιλαμβάνει το «maskne».

Τι είναι “maskne”;

Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ερεθισμό στο δέρμα τους, γύρω από τα όρια της μάσκας ή την εμφάνιση νέων ακνεικών βλαβών, λόγω της μακροχρόνιας χρήσης της μάσκας. Από εδώ προέρχεται ο όρος “maskne” (mask acne).

Το “Maskne” είναι ένα πραγματικό γεγονός. Ειδικά για τους επαγγελματίες υγείας, για τους οποίους είμαστε πραγματικά ευγνώμονες! Πλέον όμως, όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να φοράμε μάσκα πολλές ώρες στη διάρκεια της ημέρας. Βέβαια, το “maskne” μπορεί να συμβεί είτε απαιτείται να φοράτε μάσκα πολύ είτε λίγο. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματος, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο – εάν έχετε τάση για ακμή ή έχετε ευαίσθητο δέρμα, πιθανότατα να αντιμετωπίσετε εντονότερο ερεθισμό λόγω της μάσκας απ’ ότι άλλα άτομα.

Δεδομένου ότι όλοι πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του, για κάποιο διάστημα, θα μοιραστώ μαζί σας, μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε, να αποτρέψετε το “maskne” και να φροντίσετε το δέρμα σας – κάτω από τη μάσκα.

Τι προκαλεί το “maskne”;

Ένας από τους κύριους λόγους, που η χρήση της μάσκας μπορεί να προκαλέσει ακμή είναι η υπερβολική υγρασία και η εφίδρωση. Φορώντας μια μάσκα, παγιδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος του αέρα που αναπνέουμε πίσω από αυτή, προκαλώντας μεγάλη ζεστασιά και υγρασία κάτω από τη μάσκα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη λιπαρότητα και επίσης επιτρέπει στους ρύπους να παραμείνουν στην επιφάνεια του δέρματος. Χωρίς την συνήθη ποσότητα αέρα στο πρόσωπό μας και με την ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας, είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν βακτήρια και ακνεικές βλάβες στο δέρμα κάτω από τη μάσκα μας.

Ένας άλλος λόγος, για το “maskne” είναι η τριβή. Άτομα που εμφανίζουν ακμή ή ευαίσθητο δέρμα τείνουν να είναι καλύτερο το δέρμα τους, όταν δεν ασκείται πίεση ή τριβή, σε αυτό. Οποιαδήποτε συνεχής τριβή ή πίεση στο δέρμα μπορεί να επιδεινώσει τις ακνεικές βλάβες καθώς οι ρύποι και η λιπαρότητα που φράζουν τους πόρους, επιτρέπουν στο σμήγμα και τα βακτήρια να αναπτυχθούν κάτω από την επιφάνειά του.

Πώς να αποτρέψετε το “maskne”

01: καθαρισμός και makeup

Το πρώτο βήμα για την αποτροπή του “maskne” είναι να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε πραγματικά το δέρμα σας. Το δέρμα σας πρέπει να είναι καλά καθαρό πριν τη χρήση της μάσκας σας και πρέπει να το καθαρίσετε ξανά, όσο γίνεται πιο σύντομα μετά την αφαίρεση της, καθημερινά. Διπλός καθαρισμός πρωί και βράδυ! Ξεκινήστε με ένα καθαριστικό που έχει ελαιώδη βάση όπως το Precleanse και συνεχίστε το με το Breakout Clearing Foaming Wash. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και θα διατηρήσει τους πόρους καθαρούς.

Αποφύγετε να φοράτε makeup, αν μπορείτε. Όσο λιγότερο μακιγιάζ χρησιμοποιείτε κάτω από τη μάσκα σας, τόσο περισσότερο το δέρμα σας μπορεί να αναπνέει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι πόροι σας είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν λόγω της μάσκας και να “μπλοκάρει” το δέρμα, από το μακιγιάζ.

Επαγγελματική συμβουλή: Εφαρμόστε μακιγιάζ μόνο όπου μπορείτε να το δείτε. Μπορείτε να εξακολουθήσετε να παίζετε με την αγαπημένη σας χρωματική παλέτα τονίζοντας τα μάτια και το σχήμα των φρυδιών σας, αλλά δεν χρειάζεται να φορέσετε makeup κάτω από τη μάσκα σας, εάν κανείς δεν θα το δει, σωστά; Εάν αισθάνεστε πιο άνετα να φοράτε makeup κάτω από τη μάσκα σας, προτιμήστε μία ελαφριά υδατική βάση, εάν είναι δυνατόν.

02: μάσκες προσώπου

Εάν μπορείτε να επιλέξετε τι τύπο μάσκας θα χρησιμοποιείτε, προτιμήστε μια βαμβακερή ή μεταξωτή μάσκα. Το βαμβακερό υλικό διευκολύνει περισσότερο την αναπνοή σε σχέση με άλλα υλικά και το μετάξι επιτρέπει περισσότερη ολίσθηση και λιγότερη τριβή στο δέρμα.

Θυμηθείτε να πλένετε τις επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες σας. Το πλύσιμο της επαναχρησιμοποιήσιμης μάσκας σας μετά από κάθε χρήση είναι απαραίτητο για δύο λόγους. Όπως και η μαξιλαροθήκη σας, οι μάσκες προσώπου θα μεταφέρουν νεκρά κύτταρα του δέρματος, ρύπους και λιπαρότητα που έχουν απομείνει σ’ αυτή από το προηγούμενο βράδυ. Δεύτερον, είναι πιο ασφαλές για εσάς. Αγγίζουμε συνεχώς και προσαρμόζουμε τις μάσκες μας, όλη την ημέρα και αυτό ενέχει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού στη μάσκα σας. Εάν φοράτε μάσκα μίας χρήσης, αποφύγετε να την ξαναχρησιμοποιήσετε, αν είναι δυνατόν για τους ίδιους λόγους.

Πώς να θεραπεύσετε το “maskne”

Η αντιμετώπιση των ακνεικών εξάρσεων χωρίς να αφυδατώσετε υπερβολικά ή να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα μπορεί να είναι δύσκολη.

Πρώτα απ ‘όλα, η απολέπιση με ένα απολεπιστικό τριβής δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Αυτό θα επιφέρει επιπλέον τριβή και είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το δέρμα σας, μετά τη χρήση της μάσκας όλη την ημέρα. Θυμηθείτε, ο ερεθισμός και η τριβή δεν λειτουργούν φιλικά προς το δέρμα. Επιλέξτε ένα απολεπιστικό με σύνθεση όπως του Flashfoliant για να βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στο δέρμα σας, την απολέπιση που χρειάζεται, χωρίς όμως τριβή.

Επιλέξτε ένα λεπτόρρευστο ενυδατικό. Η εφαρμογή μιας βαριάς ενυδατικής κρέμας κάτω από μια μάσκα προσώπου όπου υπάρχει ήδη πολλή παγιδευμένη υγρασία θα δυσκολέψει την αναπνοή του δέρματός σας. Το Skin Soothing Hydrating Lotion είναι το ιδανικό ελαφρύ ενυδατικό, για το “maskne”, καθώς έχει σχεδιαστεί ειδικά για το ερεθισμένο, με τάση για ακμή δέρμα. Εάν παρατηρείτε στο δέρμα σας, κυρίως ευαισθησία και όχι ακμή, από τη μάσκα σας, η εφαρμογή του Barrier Repair της Dermalogica μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για εσάς.

Η τοπική θεραπεία είναι ένα αναγκαίο βήμα για την εκκαθάριση των ακνεικών εξάρσεων. Εφαρμόστε το Breakout Clearing Booster μετά τον καθαρισμό και το σπρέι για να στοχεύσετε κάθε σπυράκι ξεχωριστά και να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης. Για το τέλος, αφήνουμε το τόνερ. Η βασική ανάγκη του τόνερ είναι να εξισορροπήσει το pH του δέρματος, οπότε δεν θέλετε να παραλείψετε αυτό το βήμα αν παρατηρείτε το “maskne”. Το Breakout Clearing All Over Toner καταπραΰνει το δέρμα με τάση για ακμή και βέβαια αγαπάμε το γεγονός ότι, μ’ αυτό το προϊόν δεν απαιτείται η επαφή με το δέρμα! Το Clearing Toner είναι σπρέι και μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση των ακνεικών εξάρσεων, ψεκάζοντας το δέρμα σας με το προϊόν είτε είσαστε στη δουλειά είτε βρίσκεστε έξω χωρίς να χρειάζεται να αγγίξετε το πρόσωπό σας. Απλώς βεβαιωθείτε, ότι τηρείτε την αναγκαία απόσταση ασφάλειας των 2 μέτρων πριν  βγάλετε τη μάσκα σας για την εφαρμογή.

Ανακεφαλαίωση των πρέπει & δεν πρέπει στο “maskne”

  • Καθαρίστε σχολαστικά το δέρμα με διπλό καθαρισμό πριν και μετά τη χρήση της μάσκας σας.
  • Περιορίστε τη χρήση του μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα σας ή προτιμήστε μία ελαφριά υδατική βάση.
  • Πλύνετε την επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα σας μετά από κάθε χρήση.
  • Εάν είναι δυνατόν, να αλλάζετε τις μάσκες μίας χρήσης μετά από κάθε χρήση.
  • Οι μάσκες από βαμβάκι και μετάξι επιτρέπουν περισσότερη ροή αέρα και προκαλούν λιγότερη τριβή στο πρόσωπο, ενώ παράλληλα παρέχουν προστασία.
  • Να χρησιμοποιείτε ελαφριά, oil free προϊόντα αντί για παχύρευστα, λιπαρά προϊόντα ενώ φοράτε τη μάσκα σας.