Ο ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος του δέρματος ή η υπερμελάγχρωση όπως αποκαλείται, είναι το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής μελανίνης. Η μελανίνη είναι μία χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα και τα μαλλιά το χρώμα τους, βοηθάει στην προστασία ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία και απορροφά τη θερμότητα από τον ήλιο. Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολική παραγωγή της μελανίνης που ενεργοποιείται από εκτεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, από ορμονική διαταραχή ή τραυματισμό, οδηγεί στον ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο του δέρματος.

 

1. Έκθεση στον ήλιο: Όταν το δέρμα βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένο στην υπεριώδη ακτινοβολία, προκύπτει ηλιακή φθορά. Έτσι, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ποσότητας μελανίνης που παράγεται για να προστατεύσει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία, εμφανίζονται και καφέ κηλίδες.

 


 

2. Ορμόνες: Το μέλασμα, αποτελεί υπερμελάγχρωση που προκαλείται από αυξημένη ορμονική διέγερση. Πολύ συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις γυναίκες (και είναι επίσης γνωστό σαν τη «μάσκα της εγκυμοσύνης») ή σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι αντίδραση σε καλλυντικά ή φάρμακα.

 


 

3. Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση: Σ’ αυτήν την περίπτωση, το δέρμα σκουραίνει όπως συμβαίνει σε μια πληγή και μπορεί να είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού ή να έχει προκληθεί από την ακμή.