Όπως κάθε θεραπεία λεύκανσης πρέπει να ακολουθηθεί με ακρίβεια για να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματά της, έτσι και η καθημερινή χρήση αντιηλιακού προϊόντος είναι πολύ σημαντική.

Ακόμη και οι πιο απόλυτες θεραπείες λεύκανσης μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα με την παραμικρή έκθεση στον ήλιο. Όταν μια περιοχή με υπερμελάγχρωση εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, ενεργοποιείται σε κυτταρικό επίπεδο η παραγωγή μελανίνης, προκαλώντας πιο σκούρο δέρμα. Η ειρωνεία είναι, ότι αυτή η παραγωγή της μελανίνης γίνεται από το ίδιο το δέρμα μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προστατεύσει τον εαυτό του από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.

Έτσι, η καθημερινή εφαρμογή αντιηλιακού προϊόντος λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας του δέρματος απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία, ελέγχοντας την παραγωγή της μελανίνης σε κυτταρικό επίπεδο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και στον περιορισμό της υπερμελάγχρωσης που προκαλείται από ορμονικές διαταραχές (όπως είναι το μέλασμα) ή τη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση (από ουλές).