Άγχος. Νευρικότητα. Ανησυχία. Δυσφορία. Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε να το εκδηλώσετε, το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματός σας, για να μην αναφέρουμε και τη συνολική κατάσταση της υγείας σας.

 paragontes stress

Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Ψυχολόγων (APA), η οικονομική δυσχέρεια, η εργασία και οι ευθύνες της οικογένειας αποτελούν κορυφαίους παράγοντες άγχους – είναι αυτοί που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας μας και στη μακροζωία. Μελέτες έχουν δείξει παρόμοιες τάσεις σε όλο τον κόσμο, με την Κίνα να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στο εργασιακό στρες και πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας να ανησυχεί για τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία του.

Ενώ οι πονοκέφαλοι, οι ερεθισμοί, η μυϊκή ένταση, τα προβλήματα στο στομάχι, η θλίψη και η κατάθλιψη μπορεί να είναι τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την ύπαρξη άγχους, τα συμπτώματα όσον αφορά το δέρμα είναι επίσης σημαντικά. Περιλαμβάνουν εξάρσεις ψωρίασης, εξανθήματα, κνησμό, επέκταση των τριχοειδών αγγείων (που κάνει το δέρμα να φαίνεται κόκκινο) και αυξημένη παραγωγή σμήγματος (λιπαρότητα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ακμή.

Σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε ένα πράγμα, ότι όλα αυτά προκαλούν επιπλέον άγχος στο δέρμα και το σώμα σας. Και είναι βέβαιο ότι επιβάλλεται να λάβετε μέτρα προκειμένου να μετριάσετε τις συνέπειες. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι που θα καθοδηγήσουν την υγεία στο δέρμα σας σε μια ήρεμη και σταθερή κατάσταση.

 

stress ban image

Παρακολουθήστε τις πηγές άγχους και τις διακυμάνσεις στην ψυχική σας διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Μόλις ανακαλύψετε την πηγή πυροδότησης του άγχους σας, τότε θα μπορέσετε να το επεξεργασθείτε και να βρείτε τις λύσεις που θα συμβάλλουν στην καταπολέμησή του.

sleep ban image

Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Ψυχολόγων (APA), το άγχος κρατά περισσότερο από το 40% των ενηλίκων ξύπνιους τη νύχτα. Προκειμένου να βοηθηθείτε και να καταφέρετε να κοιμάστε τις προτεινόμενες 7-8 ώρες το βράδυ, κλείστε τα μάτια σας και απομακρύνετε όλους τους αντιπερισπασμούς από το δωμάτιο σας, όπως είναι για παράδειγμα η τηλεόραση ή οι υπολογιστές. Εναλλακτικά, απενεργοποιείστε τα 15–30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο. Επίσης, προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι σας την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

 

caffeine ban image

Η καφεΐνη ίσως αυξάνει τα συναισθήματα του άγχους, οπότε προσπαθήστε να απεξαρτήσετε τον εαυτό σας, προσθέτοντας λίγο καφέ χωρίς καφεΐνη στο πρωινό σας και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα έως ότου φθάσετε να είναι ολόκληρος χωρίς καφεΐνη. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με καφεΐνη, με άλλα χωρίς ή με ανθρακούχο νερό. Στην περίπτωση που πρέπει να καταναλώσετε καφεϊνούχα ροφήματα, οι ειδικοί συνιστούν ότι δεν πρέπει να τα καταναλώνετε μετά τις 14:00.

 

exercise ban image

Κάτι τόσο απλό όσο είναι το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να εκτονώσετε το άγχος σας. Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή των ενδορφίνων, των ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Το να γίνετε πιο δραστήρια άτομα είναι μια μικρή κίνηση που μπορεί όμως να επιφέρει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας.

breath ban image

Η αρωματοθεραπεία ενδέχεται να σας βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του άγχους σας και να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε ευεργετικά αρώματα στην καθημερινή φροντίδα του δέρματός σας  οπως το sound sleep cocoon. Μπορείτε ακόμη να τα προσθέσετε  μέσα στο ζεστό μπάνιο σας ή να κάνετε μασάζ με αυτό στο δέρμα σας.

massage ban image

Η μάλαξη είναι μια δοκιμασμένη, αποτελεσματική μορφή διαχείρισης του άγχους και της μείωσης του. Οι ειδικοί φροντίδας του δέρματος της dermalogica® είναι άριστα εκπαιδευμένοι στις τεχνικές της μάλαξης, οπότε συμβουλευτείτε τους και ζητήστε να σας ενσωματώσουν την κατάλληλη από αυτές τις τεχνικές, στην επόμενη θεραπεία που θα κάνετε στο δέρμα σας.

break ban image

Είτε επιθυμείτε να ξεφύγετε στην εξοχή για μια μέρα, απολαμβάνοντας μιαν οικογενειακή εκδρομή είτε απλά να προσφέρετε στο δέρμα σας μια χαλαρωτική επαγγελματική θεραπεία, είναι σημαντικό να σταματήσετε και να δώσετε στον εαυτό σας στιγμές χαλάρωσης! Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να εφαρμόσετε μια φορά την εβδομάδα τη MultiVitamin Power Recovery®  Masque , που βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος ενώ παράλληλα το ενισχύει και παρεμποδίζει την πρόωρη γήρανση του.