Ναι, αλλά έμμεσα. Η ερώτηση αυτή είναι παρόμοια με ένα άλλο δημοφιλές ερώτημα “Τα λιπαρά τρόφιμα και η σοκολάτα συμβάλλουν στην πρόκληση ακμής στο δέρμα;” Πρόκειται για δύο ερωτήματα που αποτελούν προϊόν παρερμηνείας. Το άγχος δεν ευθύνεται άμεσα για την πρόκληση ακμής, αλλά μπορεί να διεγείρει άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής (όπως είναι η υπερβολική λιπαρότητα).

Η προσπάθεια για ισορροπία στη ζωή μας, σχολείο, εργασία, φιλικές και ερωτικές σχέσεις, πιθανώς να συμβάλλει σε χρόνιο άγχος. Τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα άγχους παρασύρουν τα επινεφρίδια σε υπερδιέγερση. Τα επινεφρίδια ευθύνονται για τη ρύθμιση του άγχους και όταν προκύπτουν στρεσσογόνες καταστάσεις τότε τα επινεφρίδια διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες να εκκρίνουν πιο πολύ σμήγμα (λιπαρότητα). Η υπερβολική έκκριση λιπαρότητας είναι ένας κύριος παράγοντας ανάπτυξης της ακμής.

Το άγχος προκαλεί επίσης, αυξημένη ροή του αίματος και τη διεύρυνση των τριχοειδών αγγείων, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο ερεθισμένο και κόκκινο. Ακόμη δεν βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή και μπορεί να οδηγήσει και σε επιβραδυνόμενη επούλωση, λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος.

Η γιόγκα, οι βαθιές αναπνοές, η άσκηση, ο ύπνος, η αρωματοθεραπεία… ακόμη και μια γρήγορη βόλτα με ένα φίλο ή συνάδελφο κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν στην αποβολή του άγχους από τη ζωή σας, αλλά και στη διαχείριση της λειτουργίας των επινεφριδίων. Αφαιρέστε από τις διατροφικές σας συνήθειες την καφεΐνη και τη ζάχαρη (που επίσης επιταχύνουν τη δραστηριότητα των επινεφριδίων) και έτσι θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε την ακμή. Η πρωϊνή και η βραδινή φροντίδα του δέρματος βοηθά στον έλεγχο της ακμής.