Διάφοροι παράγοντες, εσωτερικοί ή εξωτερικοί, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του δέρματος. Πιο κάτω, αναφέρονται κάποιοι από τους πιο συχνούς εξωτερικούς παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα το ξηρό δέρμα, όπως είναι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μας.

Κλίμα | Περιβαλλοντικές αλλαγές

Ο κρύοι άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα το δέρμα, διαταράσσοντας την ισορροπία της περιεκτικότητάς του σε λιπίδια, με έμμεσο αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση.

Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί εξάτμιση του νερού που υπάρχει στο δέρμα. Επίσης, η τεχνητή θέρμανση ξηραίνει πολύ το δέρμα: ο ζεστός, ξηρός αέρας λειτουργεί σα σφουγγάρι, ρουφώντας την υγρασία από όπου περνάει.

Τρόπος ζωής

Η διατροφή με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, στερεί από τον οργανισμό μας τα ευεργετικά για το δέρμα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγιή λειτουργία του σώματος. Προστατεύουν από την απώλεια υγρασίας στα κύτταρα του δέρματος, αποτρέποντας έτσι την ξηρότητα και διατηρώντας το δέρμα ελαστικό και ενυδατωμένο. Μία χρόνια ανεπάρκεια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χρόνιο κνησμό, ξηρότητα, εφελκίδες και εκλέπτυνση του δέρματος.

Το κάπνισμα, επίσης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ξηρότητα στο δέρμα: απορροφά από το δέρμα και το σώμα τις βιταμίνες A και C, ενώ παράλληλα προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων (η οποία ισοδυναμεί με μικρότερη ροή αίματος) – σαν να λέμε, δηλαδή, ότι το κάπνισμα κατά κάποιο τρόπο προκαλεί ασφυξία στο δέρμα εσωτερικά.

Τέλος, η υπερβολική χρήση αλκοολούχων ποτών και συγκεκριμένων φαρμάκων (όπως τα αποσυμφορητικά της ρινικής κοιλότητας) μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση ξηρότητας στο δέρμα.