Γήρανση του δέρματος

πώς επηρεάζει το καλοκαιρινό κολύμπι το δέρμα μου;

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται στο βόρειο ημισφαίριο, πετάμε ένα μαγιό (και ελπίζουμε και ένα αντιηλιακό) μέσα στην τσάντα και φεύγουμε για την πλησιέστερη παραλία, πισίνα ή λίμνη. Τι πιο τέλειο από μια γρήγορη βουτιά; Λοιπόν δεν είναι ακριβώς έτσι!

Κολυμπώντας στον ωκεανό    

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα και διαθέτοντας μια σύνθεση που δεν διαφέρει από το ανθρώπινο πλάσμα του αίματος, αναμφισβήτητα το θαλασσινό νερό, έχει πολλές, μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα. Πολλά οφέλη για την υγεία του δέρματος αποδίδονται ειδικά στη Νεκρά Θάλασσα, όπως αυτά για τη θεραπεία του εκζέματος, της ψωρίασης και άλλων ακραίων, ξηρών τύπων δέρματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη αυτά δεν προέρχονται από το «αλάτι» ή χλωριούχο νάτριο, αλλά από τα υψηλά επίπεδα του μαγνησίου που βρέθηκαν σε αυτόν τον τύπο του νερού.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλα τα νέα ευχάριστα. Τα άλατα σε μεγάλες ποσότητες ίσως να είναι η αιτία το καλοκαίρι, που οδηγούν στην ξηρότητα του δέρματος. Το αραιωμένο άλας είναι σχεδόν αδύνατο να απομακρυνθεί από το δέρμα με καυστική βάση σαπουνιού ή με μη-αφρώδες καθαριστικό, οπότε ακόμη και μετά το ντους, ίχνη άλατος μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα, απορροφώντας από αυτό την αναγκαία υγρασία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με την έκθεση στον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα ένα αφυδατωμένο δέρμα με μειωμένη λειτουργία του προστατευτικού φραγμού – συνεπώς, καταλήγουμε ότι πρόκειται για έναν μη ωφέλιμο συνδυασμό!

Κολυμπώντας σε πισίνα

Το χλώριο είναι ένα τοξικό χημικό, που χρησιμοποιήθηκε για πάνω από 100 χρόνια στα υδάτινα συστήματα για την καταπολέμηση ασθενειών. Πρόκειται για απαραίτητο συστατικό στις πισίνες και τα υδρομασάζ λόγω των απολυμαντικών ιδιοτήτων του. Η σκληρή σύνθεση του χλωρίου αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά του λιπίδια και κατά συνέπεια, επιδεινώνει την απώλεια υγρασίας στο δέρμα, οδηγώντας το σε αφυδάτωση. Μετά το μπάνιο σε πισίνα, κάνετε αμέσως ντους κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας υγρασίας στο δέρμα, εξασφαλίζοντας ότι αυτό δεν υποφέρει από την παρατεταμένη επαφή.

Άλλος ένας πιθανός κίνδυνος της έκθεσης στο χλώριο είναι ο ερεθισμός του δέρματος. Αν και από τεχνικής πλευράς είναι υδατοστεγές, το δέρμα μας έχει την ικανότητα να απορροφά χημικές ουσίες από τις πηγές νερού. Αυτό σημαίνει ότι το χαμηλό επίπεδο έκθεσης στο χλώριο όπως έχει βρεθεί σε πισίνες, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, με τη μορφή της εξ επαφής δερματίτιδας. Η εφύγρανση του δέρματος με μη χλωριωμένο νερό πριν την έκθεση, μπορεί να ελαττώσει την ποσότητα απορρόφησης και να μειώσει τον κίνδυνο ερεθισμού.

Και με αυτό το δεδομένο, λάβετε υπόψη ότι τα κοιτάσματα χλωρίου και άλατος δεν είναι τα μόνα υπαίτια στην κολύμβηση που σχετίζονται με την αφυδάτωση. Το ίδιο το νερό, κατά ειρωνικό τρόπο, απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα και μετά μιλάμε για ρύπανση των ωκεανών;

Συμβουλές πρόληψης μετά τις βουτιές

Οι βουτιές το καλοκαίρι, μπορούν να παραμείνουν διασκεδαστικές. Ακολουθήστε απλώς, αυτές τις συμβουλές πρόληψης μετά το κολύμπι για να διατηρήσετε ένα υγιές και ενυδατωμένο δέρμα όλη την καλοκαιρινή περίοδο:

  • Κάνετε ντους, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μόλις τελειώσετε το μπάνιο σε πισίνα και μην ξεχάσετε να απλώσετε ξανά το αντιηλιακό σας, εάν παραμείνετε σε εξωτερικό χώρο.
  • Ενυδατώστε, ενυδατώστε, ενυδατώστε! Διασφαλίστε την ενυδάτωση, διορθώστε τον προστατευτικό φραγμό και απαλύνετε την ερυθρότητα με το Barrier Repair ή με το συνταγογραφημένο σας ενυδατικό.

skim skin tips

Τελευταία συμβουλή για το καλοκαίρι – μην καταπιείτε το νερό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *