Γήρανση του δέρματος

γιατί γερνάει το δέρμα & τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό

Συμβαίνει σε όλους μας: Βλέπουμε τα πρόσωπά μας στον καθρέφτη ή σε μια φωτογραφία και συνειδητοποιούμε ότι μεγαλώνουμε. Οι παλαιότερες λεπτές γραμμές μας, έχουν αρχίσει να γίνονται βαθύτερες ρυτίδες, οι δυσχρωμίες γίνονται εντονότερες και η άλλοτε τεντωμένη γραμμή σιαγόνα μας έχει γίνει πιο χαλαρή.

Πότε συνέβη αυτό;

Η γήρανση του δέρματος αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία που επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα το κάπνισμα και η πολύχρονη έκθεση στον ήλιο, καθώς επίσης και από εσωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η γενετική. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στα ROSs, MMPs και AGEs – τις τρεις βιοχημικές αντιδράσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα ρυτίδες, δυσχρωμίες, απώλεια του τόνου του δέρματος και άλλα συμπτώματα που συνήθως συνδέουμε με τη γήρανση του δέρματος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται ήδη από την ηλικία των 20 ετών (!), όταν η παραγωγή του κολλαγόνου (η οποία διατηρεί σφιχτό το δέρμα) και της ελαστίνης (που διατηρεί ελαστικό το δέρμα), αρχίζει να επιβραδύνεται. Η κυτταρική ανανέωση επιβραδύνεται σταδιακά και αυτή, έτσι το δέρμα αρχίζει να χάνει τη νεανική λάμψη και την υφή του.

 20                         skin aging 20

Οι περιβαλλοντικές δυσμενείς επιδράσεις και η συνεχής έκθεση στη βλαβερή UV ακτινοβολία, αρχίζουν να γίνονται αισθητές στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στη δομική ακεραιότητα του δέρματος. Η κυτταρική ανανέωση και ο κυτταρικός κύκλος αρχίζουν να μειώνονται.

skin aging 3030

Στην ηλικία των 30, το κολλαγόνο και η ελαστίνη υποβαθμίζονται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων. Η κυτταρική ανανέωση και ο κυτταρικός κύκλος συνεχίζουν να μειώνονται και ως αποτέλεσμα έχουμε τη θαμπή επιδερμίδα και τον ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο στο δέρμα. 

skin aging 40 40

Στην ηλικία των 40, το δέρμα είναι πιο λεπτό, ο λιπιδικός προστατευτικός μανδύας είναι πιο ευαίσθητος και η αφυδάτωση μπορεί να αποτελέσει ένα πρόβλημα. Ενδέχεται επίσης να εμφανισθούν εντονότερα σημάδια γήρανσης στο δέρμα, όπως για παράδειγμα μαύρες κηλίδες και σημαντική θαμπή όψη της επιδερμίδας.

skin aging 5050

Στην ηλικία των 50+, ο προστατευτικός μανδύας του δέρματος χαλαρώνει αρκετά και έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη αποτελεσματικότητα στη διατήρηση της υγρασίας και περισσότερες πιθανότητες για ευαισθησία και αφυδάτωση. Το δέρμα εμφανίζει ρυτίδες, λεπτές γραμμές και μελάγχρωση.

Θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι πολύ καταθλιπτικά; Δεν θα πρέπει να είναι! Τα καλά νέα είναι ότι παρότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τη γήρανση, υπάρχουν ωστόσο πολλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για τον έλεγχο των παραγόντων που συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος. Όλα ξεκινούν με τις επιλογές μας.

  • Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι η πλειοψηφία των δομικών αλλαγών που βλέπουμε στο δέρμα μας προέρχεται από τη βλαβερή UV ακτινοβολία του ήλιου; Επιλέγοντας να εφαρμόσετε κάποιο αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή παραπάνω καθημερινά, όπως για παράδειγμα τη Dynamic Skin Recovery SPF50, μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά στην προστασία του δέρματος από μελλοντικά σημάδια πρόωρης γήρανσής του.
  • Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι επιλέγοντας στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά προλαμβάνουμε τη φλεγμονή που ίσως οδηγεί στη γήρανση του δέρματος, ενώ επιλέγοντας μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.
  • Το κάπνισμα είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τη γήρανση, για να πείτε όχι. Ο καπνός του τσιγάρου επιτίθεται ουσιαστικά στο δέρμα σας με τις ελεύθερες ρίζες, στερώντας το από το οξυγόνο που χρειάζεται και αφήνει στο δέρμα μια τραχιά υφή, λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Επιλέγοντας να σταματήσετε το κάπνισμα ίσως να βοηθήσετε στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και τελικά να επαναφέρετε την υγεία στο δέρμα σας.
  • Τέλος, η επιλογή σας να χρησιμοποιείτε καθημερινά κατάλληλα προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος ισοδυναμεί με μείωση της εμφάνισης της γήρανσης του δέρματος. Ο τακτικός και διεξοδικός καθαρισμός, η απολέπιση και η ενυδάτωση του δέρματος είναι ένα καλό ξεκίνημα, αλλά να δώσετε μεγάλη προσοχή στα συστατικά που χρησιμοποιείτε και αυτό θα είναι ακόμη καλύτερο για το δέρμα σας.

Με την έρευνα στο πλευρό μας, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τα ενεργά συστατικά φροντίδας του δέρματος που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις βιοχημικές αντιδράσεις που οδηγούν στη γήρανση του δέρματος. Το σύστημα AGE Smart® της dermalogica® έχει διαμορφωθεί για να κάνει ακριβώς αυτό, με μοναδικούς, κορυφαίους συνδυασμούς από πεπτίδια, ρετινοειδή και αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Αναζητείστε συστατικά όπως ρετινόλη σε μικροκάψουλα, το παλμιτικό πενταπεπτίδιο-5 (Palmitoyl Τριπεπτίδιο-5) και τη σταθεροποιημένη μορφή βιταμίνης C (Magnesium Ascorbyl Phosphate) για να ξεκινήσετε την καθημερινή περιποίηση του δέρματός σας και συζητείστε με τον ειδικό φροντίδας δέρματος της dermalogica® για τον τρόπο που το δέρμα σας θα γίνει υγιές και λαμπερό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *